Skip to content

Entreprenör? Var språngvis!

5 april 2011

Har inte kunna låta bli att följa debatten på Ny Teknik om Italienaren Andrea Rossis nya energikälla. Kan trots att jag är fysiker i botten säga att jag inte har en blekaste om det han har upptäckt är värt att tro på eller inte. Oavsett om det är en bluff eller inte är det lite intressant att leka med tanken vad som blir konsekvenserna om det visar sig att hans predikterade kostnad på mindre än 10 öre per kilowattimme skulle infrias.

Antag att den tom är väsentligt mindre än 10 öre, vad skulle det innebära för vårt sätt att leva? Kommer vi att strunta i att sätta tätningslister på fönstren, kommer vi att slänga SL-kortet och ta bilen istället eller kommer vi att ha råd att bygga en infrastruktur som är så bekväm att vi lämnar bilen hemma ändå?  Kommer vi att betrakta energin som mer eller mindre gratis som vi idag gör med bandbredd, lagringsutrymme, sökbar information etc?  Kommer vi att köpa månadsabbonemang av flat rate typ och sen får vi använda så mycket energi vi orkar göra av från sladden som går in i huset.  Vad händer då? Spelreglerna kommer oavsett scenario att ändras dramatiskt. Vårt centraliserade sätt att generera och distribuera energi kommer att bli helt obsolet och all energi kommer att produceras där man behöver den.

Det här är förstås ett extremt scenario minst i klass med att information genom den digitala elektroniken och kommunikationens landvinningar har blivit i princip gratis. Dock sker det hela tiden även små såna här språng i vår värld och det är det perfekta stället att vara på för ett startup. Som liten är man flexibel och snabbfotad nog för att hänga med i förändringen medan de stora spelarna blir som oljetankers i St Annas skärgård.

Extra kul är ju när man själv står för språnget. Såg nyligen om ett häftigt men kanske lite svårsmält (pun definitively intended!) exempel på Discovery. Det handlar om ett helt nytt sätt att laga mat.  Grundidén är att man lurar smaksinnet, typ som med sötningsmedel. Man skapar rätter som bygger på lättodlad och billig majs men som smakar som finaste tonfisk. Blad från slyn som växer i trädgården används för att fixa en superb efterrätt.  Hamburgare som smakar, känns och ser ut som hamburgare, men har aldrig varit i närheten av en ko. Kolla in filmklippet Homaro Cantu & Ben Roche –The  Future of Food på TED föredrag eller se det direkt här nedan. Kanske svaret på att radikalt få ner matpriserna och därmed minska svältproblemen i världen.  Inget lite språng kanske men ändå ett spännande startup.

Vi hörs, Raoul Stubbe

Annonser
One Comment leave one →
 1. Peter Ekman permalink
  14 april 2011 13:46

  Ja, jag håller med dig om att detta med Rossi´s ”kalla fusion” är lite intressant. Jag har snackat med lite folk som kan ämnet. Det verkar inte vara helt omöjligt att detta kan fungera, även om man tillsvidare betraktar detta med skräckblandad förtjusning. Själv är jag bara en vanlig biolog. Visserligen har jag pluggat nukleidteknik o.dyl. men det som testas just nu i Italien är överkurs i alla fall för mig.

  Det är lite intressant att tänka lite på detta med el. Just detta med hur det kommer att kunna se ut i framtiden. Själv tror jag att det blir en hel del lokal/regional elproduktion. Jag känner till en del saker som är på gång, så det blir nog bra med den saken. Kanonbra av flera skäl, bl.a. minskade effektförluster under transporten av elen, minskad sårbarhet i samhället m.m.. Nätägarna kan nog fortsätta att tjäna en hel del pengar men de måste nog vara beredda på att förnya sina verksamheter en hel del.

  Lite svettigt för Finansdepartementet att räkna på framtida energiskatter och folk gör sin egen el. Dessutom tankar jag redan idag våra bilar med ”biodrivmedel”, som relativt snart kan produceras i ganska stor skala med utgångspunkt från cellulosa och svartlut. Körde tidigare på Preem ACP diesel, eftersom moterorerna går ruggigt bra och man kommer 5-8% längre på varje tank. Tankar nu Preem Evolution och sänker därmed direkt koldioxidemissionerna ytterligare. Provkörde i helgen en bil med dieselmoter (160 hk) som drog 0.25-0,27 l/mil. Nu börjar det hända lite kul saker på den fronten oxo…

  Detta med smaker är oxo kul. Våra söner har berättat lite, bl.a. i samband med en utställning över projektarbeten som redovisades på ett gymnasium. Dagens elever har huvudet på skaft…

  Have a good one, unge man!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: