Skip to content

Expandera österut – STING Goes Asia!

8 november 2011
STING Goes Asia

Zebor Technology, Rehact och STING på Hong Kong Science Park

På STING hjälper vi våra bolag att ”Go Global” och därigenom säkra en fortsatt tillväxt och utnyttja den marknadspotential som finns utanför våra mer traditionella hemmamarknader. Utan tvekan utgör Asien, och speciellt Kina, en mycket intressant marknad men som samtidigt innebär svårigheter i form av kultur, språk och sättet att göra affärer.

STING har därför inlett ett samarbete med Hong Kong Science & Technology Parks där vi tillsammans med Stockholm Business Region och den lokala Svenska Handelskammaren i oktober arrangerade en bolagspresentation med sex närvarande cleantechbolag samt en kvällsmottagning på det mytomspunna The Hong Kong Club.

Vi hade nöjet att ha den nya generalkonsuln Jörgen Halldin på plats och som på kvällen på ett målande sätt beskrev de fördelar som Hong Kong erbjuder dem som avser att göra affärer i denna region.

Hong Kong, som en del av Kina, åtnjuter en speciell position under mottot ”one country – two systems”, där Hong Kong har en egen administrativ regering, ett eget rättssystem, konvertibel valuta och betydligt större frihet för företagare. Även om det finns fördelar för svenska företag att etablera sig inne i Kina så utgör Hong Kong ett alldeles utmärkt första steg.

Veckans program innehöll även presentationer från Hong Kong Science Park och de möjligheter som de har att erbjuda. Vidare, möte med Hong Kong Trade Development Council som även de framhöll fördelarna med Hong Kong. Ett självklart plus är att de flesta talar engelska i Hong Kong vilket är mer ovanligt i Kina.

Besöket i Hong Kong gav också möjlighet att besöka Eco Expo Asia, Asiens största cleantechmässa. Vi kunde konstatera att det var en rad intressanta lösningar som visades inom vattenvård, LED-teknologi, waste management, solenergi, energieffektivisering för byggnader, elbilar och mycket annat.

Med vederbörliga visa i våra pass kunde vi göra ytterligare besök, denna gång inne i Kina under en heldag i det så kallade Pearl River deltat. Vi åkte till städerna Guanzhou och Foshan som visade upp imponerande planer på att, i samarbete med Hong Kong Science & Technology Parks, bygga upp egna teknikparker av mycket imponerande storlek. Vi fick tillfälle att återigen presentera de bolag som följde med. Då det var betydligt färre som pratade något annat än Kinesiska blev alla presentationerna tolkade, och företagsprofilerna som vi hade skickat i förväg var redan översatta till kinesiska vid vår ankomst.

Det blev ett mycket givande erfarenhetsutbyte mellan STING och de lokala kinesiska organisationer som verkar för att stötta sina startups. Flera individuella möten ägde rum mellan representanter för våra företag och potentiella samarbetspartners. På tåget tillbaka till Hong Kong kunde vi dra slutsatsen att det finns en fantastisk möjlighet för svenska företag att expandera i Kina i samarbete med dessa aktörer.

Som avslutning kan jag inte låta bli att nämna de intryck man alltid får från Hong Kong och Kina. Det är en enorm puls som möter oss; det finns ett driv som är imponerande; och varje måltid är en fröjd av smakupplevelser, inte minst då kineser oftast äter en blandning av all mat de överhuvudtaget kan beställa vid samma måltid.

Hong Kong sover aldrig, och som lagom jetlaggad svensk sov inte heller jag speciellt många timmar denna vecka. Man får därmed chans att hinna med varje dags mailskörd på natten istället för på dagen! Efter sex dygn höll denna sömnbrist att få en ände med förskräckelse då jag sista morgonen skulle upp 05:15 för att hinna med planet, men vaknade 30 minuter sent av att en vänlig kollega var snäll och ringde ett ”kontrollsamtal” till mitt rum. Det går att vakna och ändå hinna till taxin på mindre än 10 minuter!

Jag avslutade min Kinaresa med en dag i Shanghai för att även där återse gamla affärsbekanta och knyta en rad nya kontakter. Shanghai är ändå en fantastisk stad som jag ofta återvänder till och som ger det moderna Kina sitt rätta ansikte.

Nu när både USA och Europa går på knäna – tag chansen och inled er expansion österut!

Annonser
One Comment leave one →
  1. 30 december 2011 18:27

    Lycka till med försäljningen i Kina! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: